Het verhaal van ..

HET VERHAAL VAN EEN MOEDER

Toen ik mijn dochter Claudia vertelde dat Sinterklaas niet bestond, was zij boos en verdrietig. Bij mijn jongste dochter wilde ik ‘het’ daarom op een andere manier vertellen. Want ook Victorine ging maar niet uit haarzelf twijfelen aan het bestaan van Sint en Piet. Hoe ging ik het dan dit keer doen? Ik ging op zoek naar verhalen!

Verhalen voor kinderen die zich mogen afvragen hoe het precies zit met Sinterklaas. Verhalen waarmee je hen op een speelse en milde wijze van hun geloof af kunt helpen. Ik vond ze niet. Maar wat ik wel vond is een fantastische kinderboekenschrijfster: Bette Westera! Bette beweegt zich in haar werk altijd al op het grensvlak van fantasie en werkelijkheid. Bette werd gepakt door mijn idee en wilde graag meedenken over een Sinterklaasboek dat kinderen prikkelt ‘hoe het nu precies zit met de Sint’.

Samen gingen we aan de slag. Ik verzamelde de informatie over de ‘echte’ Sinterklaas en alle gebruiken rondom dit wonderlijke feest. Hoe oud is Sinterklaas eigenlijk? Waarom is zijn paard wit? Waarom zetten we onze schoen? Waarom zijn de Pieten niet meer allemaal zwart? Bette maakte hierbij zes meesterlijke verhalen. Barbara de Wolf maakte bij deze verhalen weer prachtige illustraties: eigentijds en kleurrijk.

Zo werd het een écht boek! Een boek voor kinderen op het grensvlak van geloven en niet geloven. Met verhalen om voor te lezen of zelf te lezen. Verhalen die kinderen op toegankelijke wijze een kijkje bieden in de herkomst van ons Sinterklaasfeest. Verhalen die kinderen het antwoord geven op veel vragen, maar niet op allemaal ….

En Victorine? Helaas kwam het boek voor haar een jaar te laat. Ondanks dat ik ‘het’ die keer nog voorzichtiger vertelde, werd ook zij boos en verdrietig. Voor veel andere kinderen is het boek gelukkig wel op tijd. Kinderen die net als Victorine baat hebben bij verhalen!”

Sandra Lijesen (moeder van Claudia (22), Wout (15) en Victorine (10))

Facebooktwitter