Sinterklaas in andere landen

De verering van Sint Nicolaas begon in Griekenland, breidde zich uit naar Rome en in de 10e eeuw nog verder noordwaarts, naar Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland.

In Franstalig België en het noordoosten van Frankrijk rijdt Saint Nicolas met een grote mand met cadeautjes en snoepgoed op zijn ezeltje door de straten, vergezeld van zijn knecht Père Fouettard. Deze duistere figuur gaat in lompen gekleed, heeft lang, zwart haar en een baard en straft de stoute kinderen. De Franse kindjes zingen liedjes voor de Sint en zetten hun schoen. De volgende ochtend zitten die vol met snoepgoed en cadeautjes.

In sommige delen van Italië vult San Nicola in december de Italiaanse kinderschoentjes. Maar meer bekend is het feest rondom in de Italiaanse stad Bari begraven resten van San Nicola. Op 8 mei wordt een beeld van de heilige in optocht naar de haven van Bari gebracht en met een boot de zee op gevaren.

In Griekenland is de naamdag van Agios Nikolaos geen kinderfeest. Kinderen in Griekenland krijgen wel cadeautjes van een andere heilige, Sint Basilius, maar die komt pas op 1 januari. Nikolaos is in Griekenland wel heel bekend, maar dan als beschermheilige van de zeelieden. Alle Griekse schepen hebben wel een afbeelding van Nikolaos bij zich.

In Bulgarije wordt Nikulden gevierd en in Polen daalt kindervriend Swieto Mikolaj op 5 december af uit de hemel, soms samen met een engel. Hij bezoekt de kinderen te paard of in een arrenslee met een paard ervoor. De Poolse kinderen krijgen snoepgoed en kleine cadeautjes, niet in hun schoen, maar onder hun kussen.

In Tsjechië komt Svatý Mikuláš langs een gouden koord uit de hemel naar beneden. Samen met de engel en de duivel bezoekt hij de Tsjechische kinderen. De duivel straft de stoute kinderen, de engel beschermt de lieve. De Sint deelt cadeautjes en snoepgoed uit.

In Oostenrijk wordt Sankt Nicolaus begeleid door een duivelse figuur die Krampus heet en door engelen. De Oostenrijkse kinderen zetten op 5 december hun schoen. Alles wat er over hen te vertellen valt, staat in een groot boek. Sinterklaas is belangrijk, maar de echte hoofdrol wordt gespeeld door Krampus, een griezelig figuur met lange zwarte haren en hoorns, die stoute kinderen straft met een roede en die soms onverwacht binnenkomt als Sinterklaas cadeautjes uitdeelt.

Krampus stopt de stoute kinderen in zijn zak en neemt ze mee naar het bos. In de eerste twee weken van december worden Krampusnachten gehouden. Jonge mannen vermommen zich als Krampus. Op 5 december zwerven ze door de straten. Ze jagen kinderen én hun ouders angst aan met roestige bellen en kettingen, waarmee ze de kwade geesten in de donkerste dagen van het jaar rondwaren, verjagen.

Krampusnachten komen we ook tegen in Tsjechië, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Roemenië en Italië, al ziet de duivelse figuur er overal net een beetje anders uit.

Op onze eigen Waddeneilanden wordt, behalve het Sinterklaasfeest, een feest gevierd dat lijkt op de verkleedpartijen uit de Krampus-traditie. Op Terschelling heet Krampus Sunderum, op Schiermonnikoog Klozum.

Facebooktwitter